Je komt er vooral met de fiets. Via Hageveld en dan door het bosje en de dijk over. Of vanaf de Cruquiusweg langs MACH en je bent er. Welkom bij de Herenboeren. Ze zitten er vanaf 2022 en hebben nu 220 leden, met plek voor meer. Ze boeren op biologische wijze en stimuleren tegelijk de biodiversiteit. Ze verbouwen groenten, kruiden, fruit, graan en stro. Ze houden varkens, bijen en binnenkort ook koeien. Het is een plek waar kinderen kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt.
“We hebben twee boeren in dienst, Daniël en Grietje. Zij runnen de boerderij, samen met de leden,” vertelt Saar Francken, bestuurslid. “Als lid ben je eigenlijk alles. Mede-eigenaar, mede-ondernemer, mede-boer, mede-klant. Er zijn meer dan 100 leden die elke week, soms zelfs elke dag, de handen uit de mouwen steken. Met planten, zaaien, schoffelen, oogsten, dieren verzorgen, snoeien en leuke dingen organiseren. Zoals een fakkeltocht en een paasfeest voor de kinderen. En schorrelavonden, met eerst schoffelen en daarna borrelen.”
Saar Francken is opgegroeid aan de overkant van het water, vlak bij het haventje van zeilvereniging NJV. Ze is beroepsmatig bezig met gezond, eerlijk, duurzaam en betaalbaar voedsel. Haar ouders tipten haar op het initiatief. “Ik werd meteen lid, want ik wilde zelf ook graag concreet bezig zijn met voedsel, in de praktijk. Al gauw ging ik het bestuur in om te helpen bij de opbouw van de boerderij en de coöperatie. Die bestond ook nog maar net.”
Het land van de Herenboeren in ’t Groot Clooster is 18,5 hectare groot. “We hebben alles vanaf de grond opgebouwd. We leren elk jaar om beter met het natte land om te gaan. Met groenteteelt en akkerbouw. We verbouwen graan voor de varkens en stro voor de stallen. Vorig jaar hebben we een kas gebouwd, zodat we het groeiseizoen kunnen verlengen en zomergroenten kunnen telen. We hebben een boomgaard aangelegd en binnenkort komen er koeien. We hebben nog heel veel plannen.”
Sociaal verbonden, natuur-gedreven en economisch gedragen. Dat is wat de Herenboeren willen zijn. Saar: “We werken met een gemeenschap en betrekken ook onze omgeving erbij. Zo nodigen we scholen uit om de kinderen bij ons te laten zien hoe eten groeit. We gebruiken geen kunstmatige middelen, rijden met een lichte tractor en werken aan een grotere biodiversiteit. En onze boeren krijgen een goed loon, de leden werken mee als vrijwilligers en iedereen krijgt een aandeel van de oogst.”
“Onze pionier Frank van Oirschot ontdekte vier jaar geleden dat het land vrij kwam om te pachten. Hij zag dat dit de ideale plek was voor een Herenboerderij. Het is dichtbij waar mensen wonen en een heel mooi stuk land. Het is er rustig, het ligt prachtig aan ’t Spaarne, vlak bij de natuur van Meermond en met een grote stal erbij! Onze buren zijn ook fantastisch. Zo heeft boer Wim laatst onze biologische mest uitgereden.”
Saar Francken vervolgt enthousiast: “Gemiddeld duurt het zeven jaar om een boerderij op te bouwen. We zijn nu drie jaar op weg en het groeit waar je bijstaat. We koesteren deze fijne groene plek. Hier kunnen we een agrarische boerderij runnen en mensen bij elkaar brengen. Hier kan iedereen zien waar ons voedsel vandaan komt. Hier brengen we mensen, natuur en landbouw samen.”
Wilt u meer lezen over de Herenboeren of lid worden? Ga dan naar https://herenboerenheemstede.nl/